Oferta
Mąki produkowane przez młyn są mąkami naturalnymi, inaczej niż ma to miejsce w młynach przemysłowych. Bez dodatku żadnych polepszaczy, konserwantów i dodatków chemicznych. Produkujemy mąkę z najwyższej jakości ziaren.
Młyn Frysztak (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w miejscowości Twierdza (powiat strzyżowski) działa od lat 30. XX w. Po II wojnie światowej został upaństwowiony i pracował w ramach Przedsiębiorstwa Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego PZZ SA w Rzeszowie. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, którą działa do chwili obecnej. Zboże tj. pszenicę i żyto skupują od lokalnych producentów z okolic Strzyżowa, Krosna i Sanoka. Produkujemy mąkę z najwyższej jakości ziaren. Badanie jakości odbywa się w naszym wewnętrznym laboratorium. Mąkę pakujemy w worki 10 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg, lub w opakowania 1 kg lub 5 kg.
Przy większych zamówieniach możliwy jest dowóz do klienta.
Mąki Paczkowane
Mąka pszenna typ 500 Poznańska 1 kg
Mąka pszenna typ 500 Poznańska 5 kg
Mąka pszenna typ 1850 1 kg
Mąka żytnia typ 500 1 kg
Mąka żytnia typ 2000 1 kg
Mąki Workowane
Mąka pszenna typ 500 25 kg
Mąka pszenna typ 750 10 kg
Mąka żytnia typ 720 10 kg
Mąka typ 1850/2000 25 kg
Otręby
Otręby pszenne 20 kg
Otręby pszenne 30 kg
Otręby żytnie 30 kg
Mąka pszenna
typ 500 poznańska
Podstawowy składnik wypieków oraz dań mącznych. Jej bogaty skład gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Mąka pszenna jest idealna do pierogów, klusek, naleśników, do blinów, pieczywa, tart, ciast kruchych, drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, a także do zagęszczania zup i sosów oraz do zasmażek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1457kJ/343kcal
TŁUSZCZ 1,2g
W TYM KWASY NASYCONE 0,3g
WĘGLOWODANY 72g
W TYM CUKRY 0,2g
BŁONNIK 2,3g
BIAŁKO 10g
SÓL <0,01g
Mąka pszenna
typ 750
Jasna mąka idealna do wypieku chleba, która nadaje pieczywu specjalnego smaku i nieco ciemniejszego koloru w porównaniu do mąki pszennej typ 500. Można ją również stosować do zagęszczania sosów lub przyrządzania zasmażek. Mąka chlebowa sprawdzi się również podczas wypieku domowej pizzy.
Mąka pszenna graham
typ 1850
Pełnoziarnista mąka bogata w błonnik i otręby, jednakże o niższym typie niż klasyczna razowa. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż mąka razowa typu 2000. Stosuje się głównie do wypieków pieczywa, ale jako dodatek podnosi właściwości odżywcze naleśników, racuchów, tart i ciast kruchych. Szczególnie lubiana przez osoby dbających o swoje zdrowie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1380kJ/327kcal
TŁUSZCZ 2,3g
W TYM KWASY NASYCONE 0,47g
WĘGLOWODANY 59,2g
W TYM CUKRY 0,5g
BŁONNIK 10,8g
BIAŁKO 11,9g
SÓL <0,01g
Mąka pszenna
razowa typ 2000
Powstaje w procesie mielenia całych ziaren bez etapu oczyszczania. Dlatego zawiera bardzo dużo otrąb a przy tym błonnika. Stworzona dla osób szczególnie dbających o swoje zdrowie, ponieważ sprawdza się w przygotowaniu potraw i wypieków pełnowartościowych oraz dla tych, którzy wolą nieco bardziej zdecydowany smak. Wyśmienicie sprawdza się przy wypieku pełnowartościowego pieczywa. Warto ją mieszać w różnych proporcjach z innymi typami mąk, wzbogacając wartości odżywcze naleśników, racuchów, tart i ciast kruchych.
Mąka żytnia
typ 500
Nadaje się do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1382kJ/330kcal
TŁUSZCZ 1,5g
W TYM KWASY NASYCONE 0,4g
WĘGLOWODANY 77,5g
W TYM CUKRY 2,5g
BŁONNIK 5,6g
BIAŁKO 5,1g
SÓL <0,01g
Mąka żytnia
typ 720
Znakomicie nadaje się do przygotowania zakwasu, żuru, wypieku pierników, ciast kruchych a szczególnie domowego żytniego chleba. W połączeniu z mąką pszenną typu 500 świetne nadaje się na ciasto naleśnikowe.
Mąka żytnia razowa
typ 2000
Pełnoziarnista mąką zawierająca bardzo dużo błonnika. Stworzona dla osób szczególnie dbających o swoje zdrowie. Idealna na zakwas chlebowy, bądź żurek. Wyśmienicie sprawdza się przy wypieku pełnowartościowego pieczywa. Warto ją mieszać w różnych proporcjach z innymi typami mąki, wzbogacając wartości odżywcze pierogów, makaronów, ciast kruchych czy drożdżowych, np. do pizzy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1360kJ/322kcal
TŁUSZCZ 2,2g
W TYM KWASY NASYCONE 0,4g
WĘGLOWODANY 61g
W TYM CUKRY 2,5g
BŁONNIK 13g
BIAŁKO 8,1g
SÓL <0,01g
Otręby pszenne
Zawierają one bogate źródło witamin z grupy B. To ważne, ponieważ dzięki temu otręby pszenne mają korzystny wpływ na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Ponadto, wspomagają układ nerwowy poprzez zwiększanie koncentracji i zwalczanie stresu.
Otręby żytnie
Najczęściej są spożywane podobnie jak musli, czyli jako dodatek do jogurtów, sałatek, spożywanych z mlekiem płatków owsianych, a także wypieków – np. muffinków. Otręby żytnie sprawdzają się także w roli panierki
NASZe MĄKi ZDOBYŁy ZAUFANIE LUDZI
Nasze produkty kupisz w tych miejscach
- Sklep Internetowy Podkarpackie Smaki (sprzedaż wysyłkowa),
- Delikatesy Centrum Ropczyce,
- G.S. Sędziszów Małopolski,
- G.S. Tyczyn,
- G.S. Dynów,
- G.S. Nowa Sarzyna,
- G.S. Grodzisko Dolne,
- Hurtowania P.Pustelak Głogów Małopolski,
- Sieć Sklepów Zielony Koszyk,
- Sieć PSS Sanok,
- Sieć sklepów Alta,
- PSS Jasło,
- MPM Jasło,
- Sopex,
- Sieć sklepów S-ki
- Dukla sieć sklepów Atlantic,
- GS Korczyna
- Karpatia-Bis,
- Sieć Sklepów ASIA,
- Rymanów Bog-Mar,
- Sieć sklepów Enika w Odrzykoniu,
- Sieć sklepów Enika w Wielopolu,
- Sieć sklepów Enika w Wiśniowej.
- Rzeszów Delikatesy Centrum ul. Podwisłocze,
- MIXUM Rzeszów ul. Strażacka.