O nas

Młyn Frysztak

Historia

Młyn Frysztak (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w miejscowości Twierdza (powiat strzyżowski) działa od lat 30. XX w. Po II wojnie światowej został upaństwowiony i pracował w ramach Przedsiębiorstwa Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego PZZ SA w Rzeszowie. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, którą założyło trzech pracowników młyna. W 2015 r. zostało ich dwoje, z których Aniela Skawińska pełni funkcję dyrektora.

Zboże tj. pszenicę i żyto skupują od lokalnych producentów z okolic Strzyżowa, Krosna i Sanoka. Produkcja na dobę oscyluje w granicach 60-80 ton, mają także do dyspozycji magazyn do przechowywania 1000 ton ziarna.

Młyn Frysztak specjalizuje się w przemiale ziarna na mąkę żytnią 500 i 720, razową żytnią i pszenną, mąkę pszenną 500 i 750 oraz otręby. Mąkę żytnią żurkową kupuje od niego Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus” w Lisowie, która produkuje z niej żur naturalny. Jednak główni odbiorcy to lokalne piekarnie m.in. Piekarnia Nawłoka z Rzeszowa czy Piekarnia-Cukiernia Jan Wszołek z Rzeszowa oraz inne piekarnie z okolic Czudca, Jasła i Krosna.

Od 2005 r. w zakładzie działa automat do pakowania, na którym powstają 1 i 5 kg paczki z mąką dla odbiorców indywidualnych. W planach jest linia do produkcji mąki pełnoziarnistej z pszenicy i żyta oraz mąki orkiszowej.

Najnowsze technologie w zgodzie z naturą i tradycją

Szczególną uwagę zwracamy na otaczające nas środowisko i nie jesteśmy dla niego obojętni – na naszym dachu znajduje się potężna instalacja fotowoltaiczna o mocy 49.83 kWp, która zasila nasz Młyn.

W młynie znajduje się laboratorium wyposażone w najnowsze urządzenia do analizy skupowanego ziarna oraz produkowanych mąk .

Wprowadzony jest system zarządzania jakością w produkcji żywności HACCP.

Młyn prowadzi przemiał pszenicy i żyta i przygotowuje się do przetwórstwa prastarych zbóż .

Przez lata funkcjonowania młyn ulegał modernizacji i w dalszym ciągu prowadzimy działania inwestycyjne aby dostosować się do wymagań rynku i naszych klientów

 

o nas: certyfikaty, modernizacja